Szefárd ételek

Marokkói hal

Hozzávalók:

1 kg tengeri halfilé, pl. alaszkai tonhal

2-3 sárgarépa, megtisztítva, vékonyra karikázva

1 zöld erős paprika, igény szerinti mennyiséget használjunk belőle

2 színes kaliforniai paprika, vékonyra karikázva

4-5 gerezd fokhagyma, vagy egy egész, félbe vágva

1 doboz csicseriborsó konzerv

3 kanál olíva olaj

kb. 2 csészényi víz

1 citrom leve

1 csokor koriander levél, apróra vágva, néhány levelet egybe hagyjuk a díszítésre

2 kiskanál pirospaprika

4 kiskanál római kömény

1 kis doboz paradicsom püré

só, bors

ízlés szerint cukor

A halfilét -lehet fagyasztott is - enyhén megsózzuk és egy közepes tepsibe helyezzük, majd elkészítjük a mártást: a citromlevet, olívát, a pirospaprikát, borsot, köményt és  a sűrített paradicsomot összekeverjük a vízzel, ízlés szerint cukrozzuk, majd az előkészített zöldségeket is összekeverjük, a halra szórjuk és ráöntjük a mártást.  180 fokos sütőben kb. 40 percig sütjük.

 

Marokkói sárgarépa

Hozzávalók:

6 szál sárgarépa

3 gerezd fokhagyma

1/2 csokor petrezselyem, apróra vágva

3 kanál olíva olaj

3 kiskanál római kömény

só, bors

citromlé

A megtisztított sárgarépát karikára vágjuk, sós vízben megfőzzük, majd egy tálba szedjük. Összekeverjük az olívával, a fűszerekkel, majd 1-2 órát érleljük. Hasonlóa saláta készül a céklából is, petrezselyem nélkül.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
WEBSHOP

judaica.hu

 

Kabbala